Lantraserna – en del av den biologiska mångfalden
Stiftelsen utökar nu sitt fokus och tar också med våra svenska lantraser i sitt arbete. Från och med nu hittar du alla svenska lantraser här på…
Backsippan skyddas av Floraväktarna
Backsippa (Pulsatilla vulgaris). Foto: Jan Andersson Backsippa (Pulsatilla vulgaris) är en djupblå, mjukluden, decimeterhög vårblomma, som är lätt att få syn på. Det är en flerårig…
Större ekbock – påväg tillbaka med lite hjälp
Större ekbock (Cerambyx cerdo) på ekstam. Foto: Tomasz Klejdysz/iStock photo Större ekbock (Cerambyx cerdo) är en skalbagge som tillhör familjen långhorningar vars larver bor i levande,…
RäddaEnArt har byggt en Biologisk mångfaldsrunda
RäddaEnArt har tillsammans med Naturgruppen AB utvecklat den första (?) Biologiska mångfaldsrundan någonsin. En BM-runda är en naturupplevelse kombinerad med information. Allt i syfte att man…
RäddaEnArt firar Biologiska Mångfaldens Dag den 22 maj
Tillsammans med Naturgruppen AB bjuder vi in till gården Lejden vid Arlanda/Uppland för att fira Biologiska Mångfaldens Dag den 22 maj. Programmet startar kl 10 och…
>>Läs mer RäddaEnArt firar Biologiska Mångfaldens Dag den 22 maj
Tornuggla – utdöd i Sverige eller finns den kvar?
Tornugglan (Tyto alba) är en mytomspunnen fågel som de flesta fågelskådare drömmer om att få se i Sverige. Den har tidigare varit en regelbunden häckare främst…
Havsörnen – räddad av ett projekt med stor framgång
Havsörn (Haliaeetus albicilla) är Sveriges största rovfågel med ett vingspann på närmare 2,5 meter och finns numera spridd över stora delar av landet. Så har det dock inte…
>>Läs mer Havsörnen – räddad av ett projekt med stor framgång
RäddaEnArt ställer ut på Falsterbo Bird Show den 3-5 sept. 2021
Istället för månadens art denna månad passar vi på att berätta lite om vår kommande medverkan på Falsterbo Bird Show. Då får vi möjlighet att träffas…
>>Läs mer RäddaEnArt ställer ut på Falsterbo Bird Show den 3-5 sept. 2021
Hussvala – minskar i oroande takt
Hussvalan (Delichon urbicum) är verkligen en fågel som symboliserar sommaren och passar därför extra bra som månadens art i juli. Det är också en art som…
Mnemosynefjäril – bara små fragmentariska populationer finns kvar i Sverige
Foto: Ivan Marjanovic/iStock photo Mnemosynefjäril (Parnassius mnemosyne) eller liten apollofjäril som den också kallas ibland, är den enda fjärilen som finns på RäddaEnArts plattform. Fjärilar är en familj…
>>Läs mer Mnemosynefjäril – bara små fragmentariska populationer finns kvar i Sverige
Fjällgåsen – borta ur den svenska naturen men nu sakta på väg tillbaka
Foto: MikeLane45/iStock photo Fjällgås (Anser erythropus) är en liten grå gås som häckar i nordligaste Sverige och Sibirien och vars population har minskat drastiskt under 1900-talet. Så här års anländer…
>>Läs mer Fjällgåsen – borta ur den svenska naturen men nu sakta på väg tillbaka
Sånglärkan – vårens budbärare som har det svårt i dagens jordbrukslandskap
Sånglärka (Alauda arvensis) är kanske den fågel som bäst representerar vårfåglarna och är en av dem arter som kommer allra först redan i februari/mars i södra Sverige.…
>>Läs mer Sånglärkan – vårens budbärare som har det svårt i dagens jordbrukslandskap
Vitryggig hackspett sakta på väg tillbaka
Mars är hackspettarnas tid. Vad är då bättre än att uppmärksamma vår mest hotade hackspett vitryggig hackspett (Dendrocopos leucotos). Från att nästan helt varit försvunnen för…
Jaktfalken – hotas av klimatförändringarna
I Norrbotten börjar jaktfalken (Falco rusticolus) häcka redan i februari-mars. Det gör den till en bra representant för de första vårtecknena och därmed får den också…
Skogshare – ny art på rödlistan
Skogshare (Lepus timidus) blev lite förvånande upptagen på den svenska rödlistan 2020. Av den anledningen är det bra att kika lite närmare på hotet runt arten…
Gråsälen – från nära hotad till livskraftig i Östersjön
I december är det lite aktivitet i vår svenska natur. Många av våra fågelarter befinner sig på sina övervintringsplatser och många däggdjur och kräldjur har gått…
>>Läs mer Gråsälen – från nära hotad till livskraftig i Östersjön
Silltrut – en hotad art på vår svenska östkust
Denna månad vill vi sätta ljuset lite extra på silltruten och främst den underart som finns längs Sveriges östra kust, Östersjösilltruten. Silltruten är en flyttfågel och…
Brunbjörnen – tillbaka i naturen men fortsatt hotad
Denna månads art är brunbjörn (Ursus arctos). En art som återkommit till den svenska naturen efter att ha varit starkt undanträngd i början av 1900-talet pga…
>>Läs mer Brunbjörnen – tillbaka i naturen men fortsatt hotad
Utterns återkomst
Mycket glädjande kan vi konstatera att uttern är påväg tillbaka i stora delar av Sverige. Det var miljögifter som tidigare gjorde att uttern höll på att…
Rädda almarna
Rädda almarna var ett slagord under almstriden i Stockholm 1971. Almstriden var en sammandrabbning mellan demonstranter och polis som utspelade sig natten till den 12 maj 1971…